Kiinteistö- ja rakennusala on paljon vartijana ilmastonmuutoksen torjunnassa. Toimialamme käyttää noin kolmanneksen kaikesta energiasta, tuottaa yli kolmanneksen kasvihuonekaasupäästöistä ja kuluttaa 50 % kaikesta tuotetusta materiaalista. Energiatehokkuuden parantamiseksi on tehty paljon töitä, ja energiayhtiöt puhdistavat aktiivisesti omaa tuotantoaan hiilineutraaliksi. Kun rakennusten käytönaikainen hiilijalanjälki tätä kautta pienenee, alan keskeiseksi haasteeksi nouseekin rakentamisen ja rakennusmateriaalien valmistuksen päästöjen vähentäminen. Mitä ja miten rakennamme? Nämä tulevat olemaan lähivuosien tärkeimpiä kysymyksiä ympäristövastuun kannalta. 

Regulaatio ohjaa rakentamista 

Rakennushankkeiden ilmastovaikutuksia tullaan ohjaamaan myös lisääntyvän sääntelyn sekä vihreän rahoituksen kautta aikaisempaa vahvemmin. Rakentamislakiin korjaussarjankin jälkeen sisältyvä ilmastoselvitys ohjaa määrittämään hankkeen hiilijalanjäljen ja lisäksi Helsingin kaupunki on ottanut edelläkävijän roolin asettamalla hiilijalanjäljen raja-arvon vaatimuksena uusiin asemakaavoihin (1). Investointien rahoittajat puolestaan ovat yhä enemmän kiinnostuneita rakennushankkeiden kestävyydestä ja vastuullisuudesta. Tämä heijastuu rahoituksen hintaan ja saatavuuteen jo tänä päivänä. 

Ratkaisuna vähähiilinen betoni 

Rakennusmateriaaleista ylivoimaisesti suurin päästöjen aiheuttaja on betoni ja syitä tähän on monia. Betonin valmistaminen on päästöintensiivistä, mutta erityisesti sen ilmastovaikutuksia lisää valtava käyttömäärä rakentamisessa. Betoni on erittäin monikäyttöinen ja helposti muokattava materiaali, jota on edullista tuottaa suuria määriä. Se on kestävä ja pitkäikäinen materiaali, jolle on käytännössä todella vaikea löytää korvaajaa mm. perustuksissa ja kantavissa rakenteissa. Betonirakentaminen onkin vallitseva tuotantomuoto kerrostalorakentamisessa, ja rakentamisen prosessit ovat hioutuneet vuosikymmenten kuluessa sujuviksi koko tuotantoketjun osalta.  

Rakentamisen ilmastovaikutusten hallinnassa betonin päästöjen vähentäminen onkin yksi tärkeimpiä ja vaikuttavimpia keinoja. Vähähiiliset betonituotteet tarjoavat nopean ja helpon ratkaisun rakennushankkeen päästöjen vähentämiseksi. Tuotteet voidaan tuoda tuttuun rakentamisen prosessiin ilman merkittäviä tarpeita muuttaa suunnittelun tai toteutuksen menetelmiä. Ja kun rakentamisen prosessia ei tarvitse muuttaa, myös hankkeet riskit (aikataulu, kustannukset, jne.) pysyvät paremmin hallinnassa. 

Ilmastokriisin ratkaisemiseksi tarvitsemme nopeita ja vaikuttavia keinoja. Rakentamisessa vähähiilisten betonituotteiden käyttöönottaminen vastaa tähän haasteeseen erinomaisesti. 

 

Aki Moilanen

Vastuullisuuspäällikkö

  1. https://www.hel.fi/fi/kaupunkiymparisto-ja-liikenne/tontit-ja-rakentamisen-luvat/rakennusluvan-hakeminen/hiilijalanjaljen-raja-arvo